Пастирска посета Његовог Блаженства Архиепископа г. Калиника Митрополији Србије и званично прибројавање св. Српских Новомученика лику Светих Православне Цркве

Његово Блаженство Архиепископ Атински и све Јеладе г. Калиник био је од суботе 15.10.2017. по црквеном календару (28.10.2017. по грађанском) до среде 19.10.2017. по црквеном календару (1.11.2017. по грађанском) у пастирској посети светој Митрополији Србије као њен мјестобљуститељ (чувар трона), у пратњи Његовог Високопреосвештенства Митрополита Димитријадског г. Фотија и преподобних јеромонаха о. Аверкија и о. Калиника.

У недељу, 16/29. октобра, служена је Архијерејска Литургија (саслуживање) у новопостројеном храму (параклису) св. Саве у Панчеву код Београда, уз учешће, поред горе наведених свештеника и пароха о. Саве, јеромонаха Методија из Босне и о. Мартина из Бугарске, и присуство мноштва верних, који су већ од почетка службе испунили храм.

Након завршетка св. Литургије отпевано је Велико Славословље, прочитан је и потписан од стране Архијереја Акт о прибројавању св. Српских Новомученика лику Светих Православне Цркве. Затим су се верни поклонили светим моштима и уследила је литија са иконом и честицама светих моштију св. Новомученика. На крају су се Архијереји, клирици и сви верни који су дошли, послужили на трпези коју је припремила гостољубива парохија.

У недељу после подне, Његово Блаженство г. Калиник са својом пратњом кренуо је у манастир Успења Пресвете Богородице у Босни, чији је настојатељ његово преподобије јеромонах о. Методије Захарић.

У понедељак, 17/30. октобра, Његово Блаженство Архиепископ г. Калиник са пратњом посетио је систем концентрационих логора Јасеновац, који се протеже и изван граница Босне, заузимајући и територију која припада данашњој Хрватској. У овом систему логора страдало је [према неким проценама] више од 620.000 Српских Новомученика (међу којима и око 120.000 малолетне деце), који су на том месту сахрањени [тј. бачени у масовне гробнице]. Такође, уследила је посета рушевинама храма св. Апостола Марка у Драксенићу, у коме је заклано 360 Православних Срба [углавном жена и деце], као и храму Свете Тројице у Бања Луци, где се налазе свете мошти св. свештеномученика Платона. [Том приликом посетили су и костурницу у Дракулићима, где су смештене свете мошти страдалника трију приградских бањалучких села – Дакулићи, Мотике и Шарговац, у којима су усташе под вођством старешине римокатоличког самостана Петрићевац – фра Мирослава Филиповића (који је касније био један од управника Јасеновца, а назван „фра Сатана“), поубијале 7. фебруара 1942. мирно цивилно становништво ова три села (око 2.300 људи), практично без иједног испаљеног метка – ножевима, секирама, маљевима и другим хладним оружјем].

Архијереји су током ове посете имали прилику и да поразговарају са Истински Православним Хришћанима Србије о разним пастирским и духовним питањима ове помесне Цркве.

Нека би заступништво св. Новомученика Српских учврстило Истински Православне Хришћане Србије, а и да просвети све оне добронамерне који су заробљени у Београдској Патријаршији (која се, иако следи православни календар, од 1965. године налази у јереси екуменизма) да се ослободе екуменистичких окова и да уђу у Ковчег спасења.

Превод према објави са званичне странице Светог Синода Цркве ИПХ Грчке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *