Синодска енциклика из 1950.

Благочестивом свештенству наше Свете Цркве ИПХ Грчке.

Атина, 13/26. маја 1950.

Љубљена у Господу чеда,
Благодат вам и мир од Бога, а од нас молитве и благослови.

Свештени Синод наше Свете Цркве, обавештен да се неки од наших благочестивих јереја небрижљиво односе према испуњавању својих обавеза које налазу Свештени Канони и исповедање које смо изложили 1935. године, дужан је да подсети и да објави следеће:

У години спасења 1935. објавили смо да је црква новокалендарских новатора расколничка. Понављамо то и сада и у вези са тим позивамо се на примену Првог канона Василија Великог, по којем су тајинства која савршавају новокалендарци, будући да су расколници, лишена освећујуће благодати.

Из тог разлога ви, браћо свештенослужитељи, не треба да у крило наше Свете Цркве примите иједног новокалендарца нити да му обавите иједну требу уколико он претходно не исповеди да осуђује календарску новотарију и не објави да је црква којој је припадао расколничка. Уз то, они које су крстили новатори, има да се миропомажу Светим Миром православног порекла, којега код нас има изобилно.

Користимо ову прилику да упутимо свим Истинитим Православним Хришћанима последњи отачки позив да приступе заједници са нама, што налаже интерес наше свештене борбе за отачко благочешће и представља велику жељу свих нас.

Позивајући вас, осећамо се дужни да се одрекнемо свих саблазни чији смо виновници и зато повлачимо све што смо написали и рекли од 1937. године до данас путем проповеди, декларација и енциклика, а што противречи начелима Православне Христове Цркве од Истока и наше свештене борбе за Православље, која су наведена у енциклици коју је издао Свештени Синод 1935. године. Иза свега што тамо пише стојимо и данас и то без икаквих одступања и измена, укључујући и академску дефиницију „потенцијално и актуелно“.

Све ово објављујемо последњи пут због малодушних и неодлучних хришћана чије спасење душевно желимо и наглашавамо још једном да нам је свима дужност да чувамо исповедање које смо дали у години 1935. неизмењено до краја живота наших, призивајући милост Божју на целокупно сабрање.

Стојмо добро.

Са пламеним молитвама

Свештени Синод
Председавајући
+ (бивши) Епископ флорински ХРИЗОСТОМ

чланови
+ Епископ кикландски ГЕРМАН
+ Епископ христијанупољски ХРИСТОФОР
+ Епископ диавлијски ПОЛИКАРП

Извор: „ТА ПАТРИА“: том 11, Пиреј, 1995, стр. 153-158