Саопштење Светог Синода у вези питања тзв. мождане смрти, пресађивања и претпостављене сагласности

Протокол бр. γ -1776
Атина, 16/29.7.2013.
Саопштење свом клиру и свем верном народу широм наше земље

Љубљена чеда Цркве у Христу,

Свети Синод Цркве ИПХ Грчке је на заседању 7/20.6.2013, на ком је детаљно истраживао питање тзв. мождане смрти, пресађивања и претпостављене (= аутоматске) сагласности, одлучио:

1. Појам мождане смрти је вештачки (произвољан). Мртав човек је онај код кога су дефинитивно престале кардиопулмоналне функције (= функције дисања и рада срца, прим. прев). Онај ко је окарактерисан као „мождано мртав“ је у суштини тешко болестан. Узимање виталних органа од тешко болесног убрзава његову смрт и, са моралне тачке гледишта, сматра се као убиство.

2. Због тога се узимање виталних органа у сврху пресађивања сматра недопустивим. Прихвата се једино вађење или пресађивање невиталних органа, чије вађење не проузрокује смрт дародавца, као што је нпр. даривање једног бубрега.

3. Тзв. „претпостављена сагласност“ (тј. да се од самог почетка сматрају сви као дародавци органа, осим ако изјаве супротно) сматра се такође морално неприхватљивом. Стога, обзиром да је изгласан такав закон, позивају се сви верни да се изјасне као не-дародавци органа, према приложеном обрасцу, због чега се позивају епитропи (чланови парохијских одбора, прим. прев) светих храмова да умноже фотокопије због дељења, код стола за дељење свећа. Напомињемо да није постављен рок за давање ове изјаве.

Због обавештења пастве, Свети Синод је још одлучио да организује два сусрета у вези овог питања у Атини, у понедељак 10/23.9.2013., и у Лариси, у уторак 18.9./1.10.2013. Тачно место одржавања ће бити објављено.

По заповести Светог Синода
Генерални Секретар
† Епископ Маратонски Фотије

Извор: ecclesiagoc.gr / hotca.org

Веза за преузимање обрасца Изјаве о забрани узимања органа, односно ткива (PDF)