Посланица Митрополита Торонтског г. Мојсија пастви Митрополије Торонтске

Владика Мојсије, епископ торонтски

Љубљени Хришћани Митрополије Торонтске,

Нека Господ наш благослови вас и ваше породице.

Током ових дана када је влада самовољно и незаконито затворила домове молитве, добро је да се смиримо и сетимо се својих грехова и покајемо пред Богом.

Као своје предводнике имамо Три младића у Вавилону, који су благосиљали Бога и молили му се усред пламена, док су осуђивали себе и смиравали се, прихватајући Његов суд као праведан.

У својој молитви су такође исповедали карактер свог владара, говорећи: „И предао си нас у руке непријатеља безаконих, најмрскијих одступника (од Бога), и цару неправедном и злобнијем од свих на земљи“ (Песма/Молитва Три Младића 8-9).

Ове ствари пишем данас јер постоје неки који тврде да нас Свето Писмо упућује све да се, у свим случајевима, потчињавамо владарима и да их не критикујемо. Такве изјаве превише поједностављују значење Светога Писма и пружају нетачно, површно и обмањујуће схватање црквене историје. Треба користити здрав разум. Живимо у времену када наши „владари“ не исповедају нити чак признају Божански ауторитет, већ пре испољавају агресивну непослушање Вољи Божијој и ова отворена непослушност је нови темељ свих њихових политика, замењујући чак и уставне основе за власт положене од стране протестантских оснивача Канаде, а још мање има било какво божанско посланство у православном смислу. Далеко од тога да су извршиоци Божанскога закона или чак и људскога, наши владари не делују више чак ни у секуларном смислу као уставом везане цивилне судије, већ као тирани. Њихов режим је допуштен од стране Бога, као што је био и совјетски режим у Русији, али – као ни њихов пандан у Совјетској Русији, њихов режим није установљен од Бога. Због тога је и св. Тихон Нови Исповедник анатемисао бољшевике, и због тога су се и св. Филарет Њујоршки, св. Јован Шангајски и свети Јерарси Руске Заграничне Цркве у прошлости увек молили Богу да уништи владавину „безбожних власти“. Сада, одбацивши својим речима и поступцима било коју легитимну тежњу ка уставној владавини, наше нове безбожне власти су се тиме одрекле божанског одобрења (санкције) додељене чак и добронамерним секуларним владама.

Имајући све то на уму, сетимо се светоотачке изреке: „Послушање према непослушању није послушање“ и речи св. Апостола изречених Синедриону: „Богу се треба покоравати више него људима“ (Дел. 5:29).

Наши изгласани владини званичници у Канади су по закону потчињени канадском уставу и Канадској повељи о правима, међутим они су збацили са себе овај законити јарам и створили своје сопствено оправдање, изведено искључиво из сопствене воље за влашћу и анти-националне, анти-канадске оданости настајућој Једној Светској Влади, која је облик владавине, који није установљен од Бога, већ пре јасно осуђен од Бога у Постању, Његовим судом над Вавилонском кулом и Његовим стварањем одвојених народа. Заиста, као што пише Апостол: „Свака власт је од Бога“, али Вавилон није била власт, већ пре анти-власт.

Објашњавајући законску основу противљења ковид мерама, адвокат уставног права Роко Галати је тачно истакао да „…ковид мере предузете од стране Тридоа и Форда, и њихова влада, према слепом и неоспорном диктату бирократа Светске Здравствене Организације (СЗО), представљају кршење абдикације дужности управљања, као што је објављено, између осталог, у Re Gray and Canada (Wheat Board) против Hallett and Carey Ltd. одлука Врховног суда Канаде.

Читав свет зна шта је Џастин Тридо рекао у свом говору у Уједињеним нацијама, где је изразио приврженост Агенди 2030 и „унапређењу бољих метода које нуде подршку најугроженијима, док истовремено чувамо своју снагу за долазак Агенде 2030 за Одрживи развој и [Циљеве Одрживог Развоја]… Ова пандемија пружа прилику за ресетовање… Ово је наша шанса да убрзамо наше пре-пандемијске напоре да преиспитамо економске системе који се заправо баве глобалним изазовима као што су екстремно сиромаштво, неједнакост и климатске промене“.

Циљеви Агенде 2030. нису тајна. То није ствар која се тиче политичара или политичких партија. То је ствар потпуне културолошке и економске промене која се намеће Канади од стране глобалистичких страних елемената.

Св. Јован Дамаскин, у свом делу Против оних који поричу Света изображења (иконе), пише следеће: „Због тога сам закључио да није разумно да ћутим и да држим узду на свом језику, имајући на уму упозорење Светога Писма, које каже: „ако ли одступи, неће бити по вољи души мојој“ (Јевр. 10:38) и: „Ако видиш долазећи мач и не опоменеш брата свога, крв ћу његову искати из твоје руке“ (Јез. 33:6).

Ове речи је данас могуће применити на злоупотребе непрестаних преварних „ковид мера“, које се користе да би се одузела наша права. Ако грађани не устану, више неће бити повратка на оно што је било нормално пре годину дана. „Нова нормалност“ биће радикално удаљавање од свега што смо икада знали.

Због наше деце и унука морамо се борити против садашње забране кретања (локдауна) и сваког покушаја наметања обавезне вакцинације. Чуо сам да је речено да постоје многи чланови Покрајинског парламента који су гурнути у страну, и да им није допуштено да гласно изразе своје мишљење против садашњих затварања. Треба да охрабримо све наше чланове покрајинских парламената, без обзира на политичку партију којој припадају, да устану у заштиту својих гласача. Ако имате пријатеље других вера, протестанте, римокатолике, муслимане, Јевреје, није важно, треба да их охрабримо да подносе притужбе својим локалним члановима Покрајинског парламента у вези затварања молитвених домова.

Телефонски позиви, и-мејлови и лични наступи у канцеларијама локалних чланова Покрајинског парламента ће им послати поруку. Не желимо да домови молитве буду затворени, нећемо обавезну вакцинацију, нећемо Агенду 2030. Члановима Парламента треба рећи да ако буду подржавали затварање, то ће бити крај њихових политичких каријера. Још једна или два тромесечја затварања гурнуће још више људе у безнадежна дуговања, а затим ће им бити понуђено да плате дугове преко Међународног монетарног фонда, уз напомену да ће морати да прихвате ID2020 вакцинацију и одрекну се свог приватног власништва.

Све ово пишем са болом у срцу, као ваш архипастир, јер видим мач који долази, и не желим да се од мене тражи ваша крв, као што каже св. Јован Дамаскин, позивајући се на речи св. пророка Језекиља. Ипак, ми не треба никад да се предамо грешноме страху, већ радије увек да имамо потпуно поуздање у нашег Спаситеља, Који је обећао да ће бити са нама (Мт. 28:20) и Који је, у ноћ пре него што је умро, уверавао Своје пријатеље Апостоле овим душе-спасоносним речима:

„Ово сам вам казао, да у мени мир имате. У свијету ћете имати жалост; али не бојте се, ја сам побиједио свијет“ (Јн. 16:33).

+ Мојсије Торонтски

Објављено 30. новембра 2020, на Фејсбук страници Грчке Православне Хришћанске телевизије (Greek Orthodox Christian Television) и личном Фејсбук профилу Епископа Теопољског г. Христодула)