Обавештење о употреби из „научних разлога“ ембрионалних ћелијских линија које потичу од абортуса

Свети Синод Цркве Истинских Православних Хришћана Грчке потврђује, како би се избегло било какво погрешно тумачење или неспоразум, да наша Црква у потпуности верује у светост и достојанство људског живота, од тренутка зачећа од Бога створеног људског бића у материци његове мајке.

Свети Синод безрезервно осуђује сваки покушај прекида трудноће као убиство и изјављује своје потпуно противљење страшном греху побачаја (абортуса) у било којим условима, и из било ког разлога, из којих се може извршити.

Свети Синод такође изражава своје категорично противљење употреби ћелијских линија људских ембриона које потичу од побачаја (абортуса) у било које сврхе и из било ког разлога, експерименталног или неког другог, наводно за остваривање „друштвено корисних“ или „терапијских“ сврха. Према учењима Православне Цркве, ово је неприхватљиво, недопустиво и неморално.

Даље, Свети Синод сматра похвалним и достојним подршке сваки покушај замене ових ћелијских линија другим истраживачким програмима који нису повезани са побачајима, као и сваки мирни и законити покрет који се бори за заштиту права нерођеног детета.

Свети Синод је у процесу утврђивања – из валидних, релевантних извора – који медицински препарати су повезани а који нису повезани са овим ћелијским линијама, и у којој мери, како би дефинисали свој став према њима.

Из канцеларије Светог синода Цркве Истинских Православних Хришћана Грчке

Атина, 4. маја 2021. / 21. априла 2021.

ИЗВОР: