Обавештење о одлукама Светог Синода Јерархије 8/21.1.2021.

У четвртак, дана 8/21.1.2021, састао се на редовној седници Свети Синод Јерархије Цркве ИПХ Грчке, под председавањем Његовог Блаженства Архиепископа Атинског и све Грчке г. Калиника, уз учешће других десет Архијереја из Грчке и иностранства, преко видео конференције, и расправљао и донео одлуке у вези следећих питања:

1. Одлучено је да се обнове процеси црквеног права, који су прекинути због привремених потешкоћа.

2. Расправљало се о негативним последицама које произилазе из стварања паралелних црквених структура од стране Сестринских Цркава у оним областима у иностранству где већ постоји организована црквена структура од стране наше Цркве, и одлучено је да се контактира са надлежним црквеним властима у циљу решавања тог питања.

3. Расправљало се о, у основи, медицинском питању нових вакцина против болести корона вируса и уочена су морална питања која се постављају у вези неких од њих. Будући да ово питање захтева опширније истраживање (испитивање) у вези тачности многих контрадикторних информација, с обзиром да се постављају и друга озбиљна питања поред медицинских, доношење одлуке је одложено за следеће заседање, будући да су Архијерејима из Синода доступне све потребне информације.

4. Свети Синод се бавио и другим питањима текуће природе.