Обавештење о одлукама Светог Синода Јерархије 2/15. децембра 2020.

У уторак, 2/15.12.2020, састао се, на четвртом редовном заседању, Свети Синод Цркве ИПХ Грчке под председавањем Његовог Блаженства Архиепископа Атинског и све Грчке г. Калиника, уз учешће осталих осам Архијереја из Грчке и из иностранства, преко видео конференције, а расправљано је и донете су одлуке у вези следећих питања:

1. Оцењено је настало стање изазвано мерама које се односе на епидемију корона вируса, у вези предстојећих Празника од Божића до Богојављења. До сад објављене мере се тичу (само) периода пре празника, према Православном богослужбеном Календару, према томе Свети Синод је расудио да морамо бити припремљени (спремни) и на то што ће бити одлучено након овога. Помесни Архијереји су преузели обавезу обавештавања потчињених им клирика о начину светотајинског опслуживања верних.

2. Расправљано је о бољем усаглашавању одговорних за преводе синодских докумената (текстова) на енглески.

3. Јерархија је обавештена о разних актуелним питањима, као што је нпр. ускоро предстојећа вакцинација, у вези које је изражена резервисаност, у ишчекивању бољег обавештења у вези овог деликатног медицинског питања и могућих, чак и духовних, њених последица.

4. Свети Синод се бавио и другим питањима текуће природе.

Из Генералног Секретаријата