Енциклика Његовог Високопреосвештенства Митрополита Мојсија љубљеном клиру и верном народу Митрополије Торонтске у вези трајања кризе „Ковид-19“

Љубљени синови и са-пастири пастве Христове,
Љубљена чеда, словесне овчице словеснога стада,
Поздрављам Вас духовном радошћу у непобедивој нади у Васкрсење.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Како се трајање кризе КОВИД-19 наставља, желео бих да вам се обратим као ваш отац у Христу, да вас охрабрим, силом Васкрсења Господњег, у нади на наше спасење и да вам дам трезвене смернице у вези ове смутње којом смо окружени.

Током ове кризе, наш Свети Синод, као и поједини Јерарси наше Цркве Истински Православних Хришћана Грчке, су нас на време и усрдно подстицали да појачамо наш молитвени живот, пост, жртву и дела љубави према ближњима. Ако не изоштримо свој духовни вид очишћењем од страсти, како ћемо бити у могућности без заблуде да „распознамо знаке времена“, као што то захтева Господ наш (Мт. 16:3)? Заиста, треба да изоштримо свој духовни вид, а морамо такође и распознавати и знаке времена. О овој последњој обавези – распознавању знака времена – сам и хтео да говорим.

Многи од вас знате да волим да говорим о Православљу као о „освећеном здравом разуму“. Ви сте словесне овце у пастви Христовој, позвани да будете мудри као змије као и безазлени као голубови (Мт. 10:16). Од вас се не захтева и заиста ни не треба да практикујете слепо послушање према црквеним властима. Многи од нас смо раније били чланови црквених јурисдикција које су се исквариле и пале у јерес. Расуђивање је врлина. Да нисмо тражили истину у одговарајуће време у прошлости, не бисмо нашли Цркву Истински Православних Хришћана Грчке, која има правилно исповедање Вере.

Данас, још очигледније, не треба да усвајамо навику слепе послушности према политичким властима, нарочито сада када је дух Антихриста тако очигледно присутан у нашој култури. Многе политичке власти су постојано манифестовале мржњу према институцијама Цркве, историјском хришћанском друштву и традиционалној породици, и објављивали своју отворену намеру да све то униште. У свим стварима законитим пред очима Божијим, дужни смо да се потчињавамо политичким властима, дајући ћесарово ћесару. Међутим, када ћесар присваја себи статус бога, треба да му се одупиремо, чак и ако то значи прихватање мученичке смрти.

Од свег срца охрабрујем поверену ми разумну-словесну паству да задржи свој однос поштовања и човекољубља према нашим политичким властима, али истинско поштовање, као и истинско човекољубље – агапи – које се манифестују у нашој спремности да храбро „говоримо истину у љубави“ (Еф. 4:15).

Историјска реалност и здрав разум захтевају од нас да правимо разлику између побожних Православних владара из прошлости и садашњих анти-хришћанских секуларних режима, који већ дуго времена отворено показују намеру не само да склоне Цркву из јавног живота, већ и да упадају у наше цркве, наше домове, и чак и у наше умове, са циљем да створе секуларизовани анти-хришћански „рај на земљи“.

Вође атеистичког секуларизма отворено пишу о тим поменутим циљевима већ више од сто година. Само је потребно да се пажљиво прочитају речи написане у њиховим сопственим књигама и публикацијама и да се прате њихова дела. Овде нема тајне завере, већ пре често проглашавани и званично прихваћени програм ширења духа Антихриста и примењивање политика у том правцу. Не морамо да се упуштамо у детаљна и појединачна тумачења Откривења св. Јована да бисмо извукли тај закључак. Не морамо да спекулишемо о времену доласка стварног Антихриста на земљу да бисмо могли да препознамо дух Антихриста, који се од почетка бори против Цркве. Ми само треба да будемо трезвени и пажљиви, непрестано верни црквеном учењу и својој хришћанској савести.

Према томе, било који Православни Хришћанин под мојим омофором који жели да отворено доводи у питање приче званичних (мејнстрим) медија или владину политику у садашњој ситуацији, има мој благослов да то чини, под условом да употребљава информације из поузданих извора, износи разумне аргументе и да је вођен човекољубивим и истинским православним духом, припремљен молитвом и здравим духовним животом. У Цркви се допушта разумно неслагање по тим питањима. Наш заједнички циљ треба да буде молитва Богу да се открије истина и да се активно тражи истина. Нико не треба ни од кога да буде застрашиван, исмеван нити понижаван због тражења истине и изношења свог мишљења.

Света љубав и благост не искључују храброст и борбеност пред лицем зла. Ово је време да позивамо на одговорност наше политичке вође ради добробити наших породица. Говоримо истину у љубави.

Ваш усрдни молитвеник пред Господом
+Мојсије Торонтски

Извор: Званична страница Митрополије Торонтске (енглески оригинал и грчки превод)