Архиепископ Атински и све Грчке г. Калиник

Његово Блаженство, Aрхиепископ Атински и све Грчке г. Калиник (световно име Константин Сарандопулос, од родитеља Евстатија и Јелене), рођен је 24. јуна 1946. године (7. јула, по грегоријанском) у Пиреју. Студирао је медицину на Аристотеловом универзитету у Солуну.

Од ране младости био је под духовним руководством, блажене успомене, тадашњег архимандрита Калиопија Јанакулопулоса (каснијег Митрополита ИПХ Пентапољског). Године 1971. је пострижен у монаштво под старцем, блажене успомене, Митрополитом Калистом Коринтским, који га је исте те године рукоположио у ђакона, а затим и свештеника.

Године 1979. рукоположен је за Митрополита Ахајског и целог Пелопонеза. Егзарх је Цркве ИПХ за Европу, а од 1985. године постао је мјестобљуститељ (чувар трона) Јонских острва и западне Грчке.

Од 1995. до 2001. био је Председник Генералног фонда Цркве ИПХ Грчке и, за време његовог председништва, сређивање економског фонда Цркве, који је раније патио од разних проблема, постао је остварив. Априла 2010. Године, као и априла 2013., поново је изабран на место Председника Генералног фонда.

Као Митрополит, Његово Блаженство Архиепископ Калиник био је Главни секретар Светога Синода, и члан Синодске комисије за догматска и канонска питања.

Имендан његовог Блаженства, Архиепископа Калиника је мученик Калиник (29. јули / 11. август).

На другим језицима: ecclesiagoc.grhotca.org