Канонизација свете новомученице Екатерине (Рутис)

У петак, 15/28.11.2014. године, на дан када и славимо њен спомен, Црква ИПХ Грчке је и званично прибројала збору светих св. славну новомученицу Екатерину (Рутис) која је пострадала у Мандри.

На Архиерејској Литургији у храму Воздвижења Часног Крста у Магули (суседно подручје Мандре), Атика, началствовао је Његово Блаженство Архиепископ Атински г. г. Калиник уз саслуживање Његовог Високопреосвештенства Митрополита Атичког и Беотијског г. Хризостома и Његовог Високопреосвештенства Митрополита Оропског и Филијског г. Кипријана, као и још четворице свештеника и ђакона.

Тим поводом живописана је и икона Свете Екатерине, где Света носи традиционалну арванитску ношњу, уз обавезно благочестиво покривало главе. У једној руци држи Часни Крст и гранчицу мирте – символе мучеништва, а другом подигнутом руком показује рану на глави – задобијену од ударца коју јој је нанела полиција, по наређењу тадашње новотарске новокалендарске јерархије.

Беседу је одржао Његово Преосвештенство, Секретар Светог Синода, Епископ Гардички г. Климент, који је и саставио извештај Синоду као сведочанство светости мученице. Синодску одлуку о прибројавању лику Светих прочитао је Његово Преосвештенство, Генерални Секретар Синода, Епископ г. Фотије Маратонски, коју су затим потписали сви присутни архијереји. У светом олтару присуствовали су и Његово Вископреосвештенство Митрополит Пирејски г. Геронтије и Његово Преосвештенство Епископ Христијанопољски г. Григорије.

Након тога уследила је празнична трпеза.

Извор: Μὲ συγκίνηση καὶ κατάνυξη ἡ Ἀγιοκατάταξη τῆς Ἁγίας Νεομάρτυρος Αἰκατερίνης ἐκ Μάνδρας Ἀττικῆς (грч)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *